Skórka od banana? Nie wyrzucaj - wykorzystaj i oszczędzaj pieniądze!

Ostatnio u mnie dużo tematów technicznych i motoryzacyjnych, czas na coś o typowo domowym oszczędzaniu. Skórka od banana. Tak - rzecz, którą uważamy za śmieć i wyrzucamy do kosza ma dosyć dużą "wartość".



Oczywiście to nie jest "wartość" dla każdego, tylko dla ludzi, którzy mają swoje działki, przydomowe ogródki i kwietniki balkonowe. Skórka od banana to jeden z lepszych naturalnych nawozów, które wzbogacają rośliny o potas i fosfor. Z opowieści znajomych działkowców wiem, że szczególnie ziemniaki i pomidory potrzebują tych składników, aczkolwiek dotyczy to także innych roślin.

Jak stosować skórki? Prościej być nie może. Po zjedzeniu kiści bananów przez rodzinę - pokrój skórki na mniejsze kawałki. Potem wrzuć na kawałek papieru i zostaw w pobliżu grzejnika, pieca, itp. Suszone kostki zachowaj do wiosennych porządków w ogrodzie (aczkolwiek możesz dodawać je przez cały rok, w lecie suszyć skórki na słońcu). Zastosowanie jest proste, rozrzuć je naokoło roślin, nie musisz nawet zakopywać ich. Przyroda już dalej zrobi swoje.

Nawóz nie śmierdzi, w przeciwieństwie do zielonych gnojówek, oborników, itp., także możesz go wykorzystać nawet do domowych kwietników.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polsat cyfrowy - multiroom - problemy i pozorna oszczędność?

Oszczędna dieta - oszczędne żywienie - 200 zł na osobę na miesiąc. Jak przeżyć tanio?

Czy można "kopać" kryptowaluty telefonem?