Czy naturalny chleb pelnoziarnisty jest droższy?

Dopiero co rozmawiałem na ten temat z kolega z siłowni, zainteresowanym kwestią diety - zdrowej i oszczędnej. Pojawił się dylemat, czy pełnoziarnisty "specjalistyczny" chleb z górnych półek piekarni jest lepszym i bardziej oszczędnym zakupem?


Na pozór nie - te pieczywo jest droższe. A jednak! Zwykły biały chleb robiony na tonach ulepszaczy i chemii spożywczej, napompowany powietrzem sprawia, że aby się najeść trzeba zrobić ze trzy kanapki. Nie daje on uczucia sytości - tak samo jak nie daje jej pieczywo w hamburgerach popularnej sieci syf-foodu.

Czasem już po jednej pajdzie pełnoziarnistego pieczywa głód jest zaspokojony. Zawarty w nim błonnik daje uczucie sytości i pełnego brzucha, w efekcie zjadamy mniej. Finalnie oszczędzamy. A co jeśli weźmiemy pod uwagę aspekt zdrowotny?

A skoro jestem w klimacie siłownianym to obowiązkowy demotywator:


Nie ma lekko koleżanki i koledzy :)

Popularne posty z tego bloga

Jak sprzedać niepotrzebne przedmioty?

Oszczędny przepis: serca drobiowe dla smakoszy

Polsat cyfrowy - multiroom - problemy i pozorna oszczędność?