Jak oszczędzać energię elektryczną - energooszczędna lodówka

Lodówka, zwłaszcza z zamrażarką, jest jednym z najbardziej energochłonnych urządzeń w naszych domach - stosując kilka sprytnych sposobów możemy zredukować zużycie energii elektrycznej przez to urządzenie, a ponadto poprawić komfort użytkowania.


Ice Box oraz lodówka turystyczna - samochodowa
Na obrazku powyżej widnieje ice box, czyli prymitywna lodówka używana zanim do użytku weszły lodówki elektryczne. Komora górna nie jest zamrażarką - jej zadaniem jest przechowywanie bryły lodu, który jest czynnikiem chłodzącym, całość jest dobrze zaizolowana i działa na takiej samej zasadzie jak współczesna lodówka turystyczna z wkładami mrożącymi.

Przy okazji chciałbym się z wami podzielić wnioskami z używania lodówek turystycznych - w czasie podróży samochodem, tak do 1 dnia jazdy, znacznie lepszym wyborem są tańsze lodówki turystyczne (te bez ogniwa chłodzącego zasilanego z akumulatora) pod warunkiem, że nie będziemy żałowali wkładów mrożących, uprzednio głęboko zamrożonych w zamrażalniku.

Zdolność chłodząca znacznie droższej lodówki turystycznej z zasilaniem z akumulatora (12V) jest mocno ograniczona przez zastosowaną niewydajną technologię (Ogniwo Peltiera). Natomiast sprawdzają się one lepiej w długich, kilkudniowych podróżach, jeśli nie ma szans na zmrożenie wkładów mrożących.

Domowe oszczędności
Dlaczego wspomniałem zasadę funkcjonowania lodówki turystycznej czy ice box? Otóż te urządzenia działają bez energii elektrycznej - oczywiście trzeba uprzednio zmrozić wkład mrożący. Wykorzystując te same prawa fizyki można ograniczyć zużycie energii przez lodówkę w naszej kuchni.

Nasze lodówki i zamrażarki pracują oszczędniej, jeśli są mocno obciążone balastem chłodzącym. Im bardziej pusta jest lodówka i zamrażarka, tym gorzej trzyma chłód, tym szybciej nagrzewa się podczas otwierania i tym częściej pracuje jej agregat - zużywając cenny prąd.

Właściwe byłoby zatem wypełnienie wnętrza lodówki "balastem". Proponuję słoiki i konserwy, szczególnie te ostatnie lepiej smakują schłodzone. Oczywistym wyborem są także butelki z wodą i napojami. Balast można w każdej chwili wyciągnąć i zrobić potrzebne miejsce dla innych zakupionych produktów.

Wnętrze zamrażarki można "obciążyć" butelkami PET wypełnionymi kranówką, lub najlepiej wkładami mrożącymi z lodówki turystycznej, co ja właśnie praktykuje. Jest to podwójna oszczędność, ponieważ dobrze zmrożone wkłady zawsze wykorzystuję w czasie podróży.

Lodówki klasy energetycznej A, A+, A++ itp.
Muszę o tym wspomnieć, natomiast jest to sprawa dość oczywista. Szacowanych średnich oszczędności należy szukać na stronach www producentów i samodzielnie skalkulować czy kosztowna wymiana starej lodówki na nową przyniesie długoterminową korzyść finansową.

Nasze babcie miały sposoby.
Szczególnie jeszcze ciepłych potraw przygotowywanych poprzedniego dnia nie wstawiało się kiedyś do lodówki, ale na balkon, lub za okno. Polecam stosować się do tego tradycyjnego sposobu, ponieważ wstawiając nawet lekko ciepłą zupę do lodówki znacznie zwiększamy zużycie prądu.

Rozmrażanie
Z tego samego powodu jak wymieniony powyżej rozmrażanie potraw należy przeprowadzać we wnętrzu lodówki. Zamarznięte na kość mięso tak samo szybko rozmrozi się wystawione na noc na stół, jak i wstawione do lodówki, z tym że w tym drugim przypadku cały swój chłód odda do wnętrza lodówki - przez co agregat będzie włączał się rzadziej, zużywając mniej energii elektrycznej. Polecam późnym popołudniem lub wieczorem zrobić to z zamrożonym mięsem przeznaczonym do spożycia następnego dnia. Działa tu zasada lodówki turystycznej.

Rachunki za prąd raczej będą coraz wyższe, więc warto się zastanowić nad podanymi powyżej sposobami.

Popularne posty z tego bloga

Jak sprzedać niepotrzebne przedmioty?

Oszczędny przepis: serca drobiowe dla smakoszy

Polsat cyfrowy - multiroom - problemy i pozorna oszczędność?