Żołądki drobiowe / flaczki drobiowe - oszczędny przepis.

Jednym z tańszych, aczkolwiek wartościowych surowców w kuchni będą żołądki drobiowe - najczęściej widuję w sklepach żołądki kurze lub indycze - ceny zwykle nie odstają od cen innych podrobów, więc są niskie.

Wstępne przygotowanie

Jak przygotowuję żołądki? Po pierwsze chwilę odmaczam i każdy z żołądków dokładnie myję - usuwając resztki różnych błonek oraz prawdopodobnie pozostałości paszy. Po drugie odgotowuję 2 albo i nawet 3 razy całkowicie zmieniając wodę.

Tak samo jak przy robieniu od podstaw flaczków klasycznych zapach nie jest sympatyczny, dlatego zwykle nie robię tego jeśli ktoś inny jest w domu. Szczerze mówiąc po przygotowaniu żołądków indyczych lub kurzych sam mam już dość tych oparów żołądkowych i charakterystycznego kurzego zapaszku - więc gotowy półprodukt wędruje w porcjach do zamrażarki.

Finalna potrawa

- Flaczki drobiowe
Po odmrożeniu za jakiś czas - a szczerze mówiąc myślę, że przemrożenie czegoś takiego poprawia jakość mięsa - żołądki zazwyczaj kroję w paski i używam do flaczków. Można je mieszać z innymi surowcami do flaczków klasycznych (czyli z flakami wieprzowymi lub wołowymi), można pokroić w paski mięso różnego typu, można wykorzystać boczniaki krojone w długie paski, kotlety sojowe (ja za nimi średnio przepadam). Jak dalej przyrządzać flaczki - napisano na ten temat wiele - ja tylko dodam, że warto skorzystać z gotowej mieszanki przyprawowej zaprojektowanej specjalnie do flaczków - jest dość dobra.

- Sos żołądkowy
Jak dla mnie żołądki dobrze się komponują z klasycznym białym sosem lub białym sosem pieczeniowym. Klasyczny biały sos dobrze przyrządzić z dużą ilością marchwi oraz cebuli, odrobinę więcej niż zwykle ziela angielskiego i liści laurowych a także pieprzu ziołowego i zabielić raczej mąką pszenną niż śmietaną, aczkolwiek tutaj już według gustu.

Jednak nawet po tych wszystkich cudownych zabiegach żołądki będą miały lekki flaczkowo-żołądkowy zapach, więc potrawa jest zarezerwowana dla wielbicieli flaków wszelkiej maści - czyli jak obserwuje koneserów flaczków - najczęściej zmęczonych facetów po ciężkiej robocie.

Popularne posty z tego bloga

Jak sprzedać niepotrzebne przedmioty?

Oszczędny przepis: serca drobiowe dla smakoszy

Polsat cyfrowy - multiroom - problemy i pozorna oszczędność?