Jogurty i ich skład
Jak pisałem poprzednio poszukuję produktów wysokobiałkowych i lekkostrawnych. (Nie mam na razie jeszcze specjalnej ochoty na odżywki białkowe.) Naturalnym kandydatem jest nabiał, a szczególnie łatwo wchodzące jogurty.
Jednak sprawdzenie składu popularnych jogurtów sprawia, że włos się jeży. Cukier, aromaty, syropy glukozowe, barwniki, żelatyna, itp. Słowem jeden wielki bajzel - jakieś odpady mleczarskie - a nie wartościowe jedzenie. Same węglowodany, a wolę aby było ich mniej (moim zdaniem lepiej kiedy energia pochodzi z tłuszczów).
Egzamin zdają jedynie jogurty naturalne: Skład jogurtu Dr.Oetker, który właśnie wsuwam: Białko 4,4g, Laktoza 5.0g, Tłuszcz 3,0g, żywe kultury bakterii. Jogurt ten ma zwiększoną ilość białka przez dodanie białka serwatkowego.
Jeśli chcę jakiegoś smaku - do jogurtu sam mogę dodać np. odrobinę kakao, albo kawy rozpuszczalnej.
Jednak sprawdzenie składu popularnych jogurtów sprawia, że włos się jeży. Cukier, aromaty, syropy glukozowe, barwniki, żelatyna, itp. Słowem jeden wielki bajzel - jakieś odpady mleczarskie - a nie wartościowe jedzenie. Same węglowodany, a wolę aby było ich mniej (moim zdaniem lepiej kiedy energia pochodzi z tłuszczów).
Egzamin zdają jedynie jogurty naturalne: Skład jogurtu Dr.Oetker, który właśnie wsuwam: Białko 4,4g, Laktoza 5.0g, Tłuszcz 3,0g, żywe kultury bakterii. Jogurt ten ma zwiększoną ilość białka przez dodanie białka serwatkowego.
Jeśli chcę jakiegoś smaku - do jogurtu sam mogę dodać np. odrobinę kakao, albo kawy rozpuszczalnej.