Siemię lniane i olej lniany. Kolejne informacje.

Niedawno pisałem o siemieniu lnianym jako o cennym składniku diety oraz suplementacji w sporcie. Dziś rozmawiałem z zielarzem i wypytałem się o więcej informacji na temat siemienia.


1. Siemię lniane w czystej postaci zawiera goryczkę - ta goryczka może u niektórych powodować podrażnienia śluzówki - goryczka całkowicie zanika w temperaturze ok. 70 stopni - można zatem zalać siemię gorącą, ale nie wrzącą wodą lub rosołem i spożywać powstały krupnik. Można ziarna uprażyć na patelni.

2. Utlenianie się kwasów Omega3 powoduje według niego przede wszystkim tlen - a nie sama temperatura - otwartą buteleczkę oleju lnianego należy spożyć jak najszybciej - przyjmuje się, że max. 6-7 tygodni. Zwyczajowo po otwarciu trzyma się jednak w lodówce - ciemno i chłodno. Ocieplenie hermetycznie zamkniętej buteleczki do temperatury otoczenia, np. przy transporcie lub w magazynie w sklepie - nie powinno uszkodzić Omega3. Także tutaj bez paniki.

3. Jeżeli nie chcecie bawić się zalewaniem i robieniem "krupniku" z siemienia - wystarczy kupić siemię uprażone - goryczka będzie w nim zlikwidowana, a mnóstwo dobrych substancji i tak pozostanie. Spożywanie tego uprażonego siemienia także powinno dać porządną "pompę" na siłowni i w sporcie. Chłopaki z pobliskiej siłowni, sąsiadującej z zielarnią regularnie kupują od zielarza prażone siemię.

Popularne posty z tego bloga

Jak sprzedać niepotrzebne przedmioty?

Oszczędny przepis: serca drobiowe dla smakoszy

Polsat cyfrowy - multiroom - problemy i pozorna oszczędność?