Efekt skali - bigos i ciecierzyca - oszczędzanie w kuchni
"Oooo kurczę! Po co robisz tyle tej cieciorki! Dwa wielkie gary!" - Tekst kobiety gdy ostatni raz gospodarowałem w kuchni. "Znooowu tyle bigosu! Kto tyle zje?" - To typowy stały punkt programu, kiedy robię bigos (sporadycznie).
Problemem jest to, że obie wymienione potrawy, zrobione tak jak ja tego chce, są bardzo pracochłonne. Jednakże niemal tyle samo czasu poświęcam na jeden mały garnek, co na dwa wielkie gary żarełka. Wydaje mi się, że także mniej więcej tyle samo gazu zużywam na mały, jak i na wielki garnek bigosu.
Zatem jeśli już coś robię - staram się robić duuużo i zamrażać. Jaki jest sens bowiem spędzać cały wieczór nad daniem które starczy na 1-2 obiady? Według mnie ma starczyć nawet na 10 obiadów!
Czas to pieniądz.
- Jaki jest sens smrodzić w małym mieszkaniu zapaszkiem, który będzie unosił się bardzo długo (np. flaki), aby upichcić porcję tylko na jeden obiad?
- Umycie naczyń po małym gotowaniu jak i po dużym zajmuje tyle samo czasu.
- W tej chwili mam w lodówce kilka słojów pysznego barszczu z królika - są zapasteryzowane i czekają na swój czas - jeśli robić takie coś - to konkretnie i na dłuższy czas.
Trzeba szanować swoją pracę.
Problemem jest to, że obie wymienione potrawy, zrobione tak jak ja tego chce, są bardzo pracochłonne. Jednakże niemal tyle samo czasu poświęcam na jeden mały garnek, co na dwa wielkie gary żarełka. Wydaje mi się, że także mniej więcej tyle samo gazu zużywam na mały, jak i na wielki garnek bigosu.
Zatem jeśli już coś robię - staram się robić duuużo i zamrażać. Jaki jest sens bowiem spędzać cały wieczór nad daniem które starczy na 1-2 obiady? Według mnie ma starczyć nawet na 10 obiadów!
Czas to pieniądz.
- Jaki jest sens smrodzić w małym mieszkaniu zapaszkiem, który będzie unosił się bardzo długo (np. flaki), aby upichcić porcję tylko na jeden obiad?
- Umycie naczyń po małym gotowaniu jak i po dużym zajmuje tyle samo czasu.
- W tej chwili mam w lodówce kilka słojów pysznego barszczu z królika - są zapasteryzowane i czekają na swój czas - jeśli robić takie coś - to konkretnie i na dłuższy czas.
Trzeba szanować swoją pracę.